2008. június 20., péntek

SuperStar Transporter & Team Convoy

Sokat kellett várni/várnotok erre a bejegyzésemre. Az első baki ott volt, hogy nem tudtunk az eladóval olyan időpontot egyeztetni ami mindenkinek jó lett volna, ezért végül maradt a posta, és közben eltelt kb. 1 hónap. Aztán amikor hazaért nem volt fényképezőm és már a vizsgaidőszak is elkezdődött. Sikerültek a vizsgáim, van fényképező, itt a beszámoló.

A SuperStar sorozatban NASCAR-csapatok versenyautóit és kamionjait mintázta meg a Matchbox. Egy ilyen volt az 1991-ben megjelent CY-104 és TC-59 a Schrader Racing Team festésével.

A CY-104-ben egy Kenworth Aerodyne vontató szerepelt Super Star Transporter félpótkocsival, legalábbis így hívja a Convoy Project. Annyi különbséggel, hogy ennek nem egy lenyíló ajtaja van, hanem két oldalra nyíló. Ez a pótkocsi szintén egy Low Bed Trailer-re épül. A Kenworth alján 1983-as dátum szerepel. Ez a kamion szerepelt a Superfast sorozatban is, igaz csak az USA-ban jelent meg 1982-ben, mint MB-41. A '82-ben megjelenő darab alján viszont 1981-es dátum van. Tüzetesebb vizsgálódás során észrevettem egy-két apró különbséget a '81 és '83-as keltezésű darabnál. Az első kiadás még Angliában készült és Lesney England felirat van az alján, míg a másik már tájföldi. A fém karosszérián nem változtattak semmit. Az alvázhoz tartozó hűtőrács felső sarkai az angol modellen még kissé lekerekítettek voltak, a másiké már szögletes. A másik különbség csak alulról látszik: a lökhárító kapott két kis plusz merevítést az első szegecs körül. Sajnos ennek a kamionnak is kispórolták a belsejét. Kapunk hozzá viszont egy hibátlan fehér festést, a versenyző aláírásával a fülke tetején és az ajtókon a rajtszámával. A pótkocsi oldalait egy-egy matrica takarja be.

A TC-59-es szett három autóból áll: egy Kenworth Cabover Racing Transporter-ből (szép hosszú név), ami egy Chevrolet Lumina-t szállít és van még egy - gondolom én - szervizkocsiként üzemelő Chevy Van. A szett érdekessége, hogy - kicsit subarusan - minden kerék aranyszínű. A Kenworth fülkéje megegyezik egy sima Kenworth COE fülkéjével. ( COE=Cab Over Engine, azaz a fülkét a motor fölé helyezték el.) Ez a szállító már korábbról ismerős lehet, ugyanis ez szolgált CY-10-ként is, csak annak a rakfelületén nem volt az a két fül ami az autót tartja. Az kamion alja szerint ez is Tájföldön készült.

A versenyautó szépen meg van festve tele reklámmal. Az autó kerekein igazi gumiabroncsok vannak. Az autó alján 1990-es dátum és Made in China szerepel. Areh-nek szép számmal van ebből a modellből.

A szett utolsó darabjának alján ismét Made in Thailand szerepel, mint a Kenworth-nek. Ezt nem tudom, miért csinálhatta így a Matchbox, hogy egy szettet két különböző országban gyártatott le. Jó, O.K., nincs messze a kettő. Ez a Chevy is szépen le van festve, rajtszám, aláírás és a támogatók, mind rajta vannak. Mivel ezeket a Chevy-ket már korábban - az autó alján 1979 van - elkezdte gyártani a Matchbox, ennek is fém alja van, mint az elődeinek, és a Superfast emblémát sem szedték le róla.

Ha lett volna ilyenem tíz évvel ezelőtt biztos, hogy ezzel játszottam volna a legtöbbet. Nagyon szép szett! A méretarányokat nem szeretném felhozni az autók ellen, mert a Matchbox-nál nem szabad leragadni a méreteknél. Náluk nem az volt a cél, hogy minden darab azonos kicsinyítéssel készüljön, hanem az, hogy minden autó beleférjen a Superfast dobozba. A kamionok és az autók is.

A TC-59 és a CY-104 együtt


CY-104 közelebbről

A vontató eredetije: Kenworth W900


Kenworth Cabover Racing Transporter a Chevy Lumina-val

Az autószállító eredetije: Kenworth K100. A platót gondoljátok a fülke mögé


Chevy Lumina


Chevy Van

4 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Szerintem ezt vették észre a legkevesebben, de... Az a háttér! A Matchbox logó! Az goblein?

Ikarus 256 írta...

Jó a szemed! Valóban gobelin a háttér. Apa kapta még karácsonyra. :-)
Amúgy egyedi darab és a gyártó nem is akarta vállalni, mert rajta volt a védett márka jele. :-D

Sam. Joe írta...

8-)))

AndrewBoy írta...

A Kenwoth nekem is megvan csak azenyém 7Up-os és valami Chevy versenyautó van hozzá + egy Holden Pick UP kissé ralisra véve :D Amúgy kár hogy a Kenworth Matchbox-ban jobban néz ki min eredetiben :D