2008. augusztus 3., vasárnap

MB-17 The Londoner

Nemrég érkezett egy csomag, benne négy busszal: egy Daimler Bus, egy Leyland Titan és két The Londoner. Mint a címből is kiderült, most az utóbbi modellek kerülnek sorra. Összesen öt Londoner-em van, ezekből egy nagyon ramaty állapotban van.
A buszok alján és Areh-nél 1972-es dátum áll, de először csak 1973-ban jelent meg MB-17-ként. A neve az alvázon pontosan "The Londoner"-ként szerepel, Areh csak simán Londoner-nek hívja. A Matchbox egy Daimler DMS-t mintázott meg - legalábbis ezekből a képekből erre következtettem -, nagy pontossággal. Az első ajtó hiánya egy kis fantáziával elintézhető: pont a megállóban veszi fel az utasokat. Ezen a buszon minden ott van és úgy, ahogy az eredetin. A homlokfal és a hátfal is részletesen ki van dolgozva. A belső tér - ülések, lépcső - is szépen kialakított, főleg ilyen méretaránynál.

Az első darabom Areh szerint 1973-ban - a premier évében - és 1976-ban adták ki. Az oldalán egy-egy hosszú matrica tartja vissza az "emeletet" a lötyögéstől, és takarja az illesztési pontatlanságot. A matricán "Swinging London Carnaby Street" felirat van.


Süllyesztett "földszinti" hátsóablak, mint az eredetin.


1974-től 1981-ig, 1976 kivételével, "Berger Paints" címkével jelentek meg a londoniak. Ebből egy kissé leharcolt példányom van. Itt-ott hiányzik róla némi "púder" és a matrica állapota is hagy némi kívánnivalót maga után: kopott és a felső szint és az alsó rész találkozásánál végig szakadt. A szakadásból következik, hogy nem tartja rendesen össze a busz két felét, és kicsit lötyög a tető.





1977-ben egy különleges darabot jelentetett meg a Matchbox, a londoni buszoktól eltérően szürke színnel. A buszon és a bliszteren - mert abban van, és ott is marad - "1952-1977 Silver Jubilee" áll. Biztos voltam benne, hogy ez II. Erzsébet brit királynőhöz kapcsolódik. Mivel a busz felett, a papír lapon egy korona és két zászló között egy nő és egy férfi arca látható, gondoltam biztos ezüstlakodalom alkalmából adták ki. Mivel nincs konkrétan ráírva, el kezdtem keresgélni. A wikipedia szerint 1947-ben házasodott össze Erzsébet Fülöppel, edinburgh-i herceggel. Huszonöt éves házassági évforduló ezzel kilőve. Ha tovább olvassátok az előbb belinkelt életrajzot, kiderül belőle, hogy 1952-től uralkodik. Így már ki is jön a 25 év 1977-ig. Ezt az évfordulót országos körúttal és nemzetközösségi látogatásokkal ünnepelte a királynő és férje. Azt is el tudom képzelni, hogy esetleg ezeket a buszokat osztogatták a "közönség-találkozókon" a hű alattvalóknak.



A bliszter hátulján 6 autó képe van a Superfast sorozatból.

A következő a Swinging-es Londoner-rel együtt jött. Tökéletes állapotban van, a festék szép fényes, a matrica ép, nincs sérülés rajta. Érdekessége, hogy a buszra került "BISTO" reklám matricája különböző jobb és baloldalon. Ehhez a modellhez megvan az eredeti doboza is, egy gyűrődést leszámítva hibátlanul.



Balról...

... jobbról


Az utolsó darab a bevezetőben említett leromlott állapotú Londoner. A festékkopásoktól érdes a karosszéria felszíne, hiányoznak a matricák, kacskák a kerekei, letört a kormánya és a tengelyeire szőnyegből származó szöszök vannak felcsavarodva. Szegény megsínylette a gyerekkorom. Azzal próbálom kárpótolni, hogy a vitrinben van a többi busszal együtt.

"Hátsókerék-kormányzás"

Ez a kerék innen is kacska...

Innen minden látszik: kormány-, matrica-, és festékhiány

Érdekes lenne, ha a közeljövőben újra elővenné ezt a modellt a Matchbox. Megnézném, hogy milyen lenne, ha a lámpák, a hűtőrács, a járatszám- és a viszonylatjelző ki lenne festve. Most lehet, hogy kicsit követelőző, és persze naiv voltam. Mikor lesz még egyszer ennyi fém egy Matchbox-ban?



A Daimler DMS flotta menetre készen

Az eredeti Daimler DMS. Vajon miért nem ez lett a Matchbox neve is?

Az érdekesség kedvéért: Így is lehet csomagolni.
A Superfast-dobozokban a buszok külön még be voltak csavarva egy-egy rongydarabba. A dobozok mellett a Daimler Bus és a Swinging-es Londoner a leleplezés előtt.

2 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Kérlek írj be egy nagy pirospontot ezért a postért az ellenőrződbe! Ez igen!

A fűre rakott üveglapon fotózás nagyon nagy ötlet! (Mondjuk ezt már korábban akartam mondani) Nekem nagyon tetszik a kis tükröződés is. Ezen kívül, szegény korán távozott operatőr barátom, Isti szerint "nincs jobb fény, mint a természetes fény". Ez pedig nagyon látszik a képeiden - ellentétben az én képeimmel, amiket kénytelen-kelletlen szénné Photoshopozok.

"A neve az alvázon pontosan "The Londoner"-ként szerepel, Areh csak simán Londoner-nek hívja." - Nincs jelentősége, "a londoni", vagy "londoni", ennyi az eltérés. (Ne a mi szabályaink szerinti nyelvi helyességet nézd, úgy egyértelmű, hogy melyik a jó.)

Ezüst jubileum: Jó helyen tapogatózol! Második Erzsébet uralkodásának huszonötödik évfordulójáról szól a dolog, de nem osztogatták ingyen, pénzért árulták a boltban, mint az összes többi emléktárgyat. (Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Silver_Jubilee_of_Elizabeth_II ) Amikor még angliai cég volt a Matchbox, nem volt szokatlan az ilyesmi, nekem is volt hasonló cuccom, de túladtam rajta, mert a Superkings annyira nem vonz. ( http://matchboxmemories.blogspot.com/2006/08/futottak-mg.html )

Érdekes, nekem is vannak ilyen gyerekkori, teljesen - sőt, még jobban - leharcolt darabjaim és nincs lelkem túladni rajtuk! ;-)

Ikarus 256 írta...

Húú, hát köszönöm szépen a pirospontot. :-)
Az üveglapos megoldást a felújítás miatti kényszerhelyzet szülte. Előtte pár alkalommal az emeleti fürdőszobában fotóztam, mert az összes fal fehér, és egész szép fény volt ott. Amikor elkezdtük kipakolni a szobákat mindent oda tettünk be - a zuhanytálca pl. tele volt Matchbox-okkal -,és nem tudtam ott fényképezni.

Lehet, hogy jövőre felveszem az angolt is, mert nem jó ez így. :-S
Legalább Matchbox szintűre kellene fejlesztenem a nyelvtudásom. :-)