2008. augusztus 15., péntek

MB-17 London Bus/Leyland Titan

Ebben a postban ismét buszok kerülnek előtérbe, szám szerint nyolc darab Leyland Titan. 1982-ben jelent meg az 1-75 sorozatban MB-17-es sorszámmal, akkor még London Bus néven. Az oldalán matrica takarja el a felső és az alsó szint találkozásánál található rést, pont úgy, mint a Londoner esetében. Ezt a buszt is hűen másolta le a Matchbox, minden részlet jól kivehető. Két karosszéria-változat készült belőle, amit a Matchbox Forum egyszerűen 'A' és 'B' változatnak hív. Annyiban különböznek egymástól, hogy a hátsó hűtőrács az 'A'-nál 7 bordából áll, a 'B'-nél csak 4-ből, és az 'A' változat hátsó lámpái valamivel kisebbek, mint a 'B' változaté.

A Leyland flottám

A modell premierdarabján "LAKER Skytrain" felirat olvasható. Ez a modell nekem is megvan, eredeti dobozával. A doboz érdekessége, hogy teljesen megegyezik a már említett Londoner-ével. Sajnos vagy az egyik előző tulaj, vagy egy játékboltos úgy gondolta, hogy ne legyen különböző matrica a doboz rajzán és a benne lévő buszon, ezért "szakszerűen" eltakarta a dobozról a "Berger Paints" feliratot hibajavító segítségével.
Mint a bevezetőben írtam, ez a modell még London Bus néven jelent meg. Az alvázra is ez került a gyártó ország - Anglia - fölé. Ráírták a méretarányt is: 1/124. A "LAKER Skytrain" matricával 1984-ig létezett az 1-75 sorozatban.

A "kijavított" doboz

MB-17 London Bus/Leyland Titan (1982-84)


Szépen kidolgozott hátfal


1985-ben a busz oldalára felkerült a Matchbox logó és a modell neve. A buszt Makaón gyártották, mint a következő hármat is. Az alvázról lekerült a London Bus név. A helyére később vagy a Leyland Titan felirat került, vagy egyszerűen üresen hagyták, mint ennél a darabnál.

MB-17 Leyland Titan (1985)



A Matchbox Forum szerint a következő két busz is 1985-ből származik, de ezek nem kerültek be a sorozatba, csak brit promóciós modellként léteztek. A többitől nagyon elüt a fehér-fekete, illetve a fehér-narancs festésük. Az előbbi oldalára a Fisher Engineering matricája került. A cég neve alatt helyet kapott a telefonszámuk is. 1985 óta valószínű, már megváltozott. :-)
A másik PR-os darabra "WHSMITH TRAVEL" feliratú matrica került. Egyik busz alvázára sem írták rá a nevüket.



Leyland Titan feketén-fehéren



Leyland Titan WH SMITH TRAVEL reklámmal

Az utolsó makaói Leyland Titan-om az 1986-os nürnbergi játékvásárra készült. Ezt is csak a matricából lehet megtudni, másban nem különbözik az eddigi modellektől.



Nem tudom mennyire írta el Charli Mack, de egy "Nuremberg 1986" feliratú buszt 100-150 $-ra értékelt. Lehet ennyire mellégépelni, vagy az egy másik darab?

Idáig tartottak az 'A' karosszéria-változatú buszok. Az utolsó három mind 'B'-s kasztnival készült, és Kínában gyártották őket. Közülük az elsőt 1990-ben adták ki. Ezen nincs matrica, ami összetartja a tetőt a busz alsó szintjével, ezért lötyög egy kicsit a felső szint. Az előzőekkel ellentétben ezen a grafika festve van, de ez tetszik a legkevésbé. Igazából nem is a mintákkal van a bajom, hanem a kerekeivel, ugyanis azok sárgák, és kék a közepük. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a My First Matchbox vagy My First Playset sorozat látott napvilágot, amiben mindenféle színes kerekekkel szerelték az autókat. Mivel ezeket a játékokat nagyon kicsi gyerekeknek - de három évnél idősebbeknek, mert a kisebbek lenyelhetik az apró részeket - szánta a Matchbox, a buszon lévő játékmaci, betűk és számok meg vannak értve.

My First Matchbox: Ha egy ilyen lett volna az első Matchbox-om, lehet, hogy most nem gyűjteném őket.

Kicsit kopott, de...

...így is ronda a kereke.


A tetőn a maci és a betűk

Az utolsó előtti Titan oldalán ismét van matrica, amin London nevezetességeit vélem felfedezni, például a Tower-hidat és a Big Bent. Van még mellettük két épület, de azokra nem jöttem rá. Ez a változat 1992-ben jelent meg először MB-17-ként, de az évek során még felbukkant párszor. Akit érdekel, annak ajánlom figyelmébe a következő linket: Areh.


Várom a tippeket, vagy megoldásokat, hogy mi a maradék két épület.


Elérkeztünk az utolsó Leyland-hez. Ezen is csak festés van, mint a sárga kerekű buszon, de ez sokkal jobban néz ki annál. Hátulról a harmadik ablak felett éppen egy Concorde száll fel, alatta pedig különböző országok híres építményei láthatók. Baloldalon a Colosseum előtt a Pisa-i ferdetorony, mögötte pedig a Sydney-i Operaház látható. Jobboldalon a New York-i Szabadság-szobor, a Gízai piramisok, a Big Ben és az Eiffel torony képe van felfestve. Még ezen az oldalon van egy kis vészkijáratot ábrázoló piktogram. Ezt a modellt már a Mattel gyártotta, ezért az alvázon némi változás tapasztalható: felkerült rá a Mattel, mint gyártó, és ismét London Bus lett a jármű neve. A legérdekesebb azonban az, hogy áthelyezték a méretarányt jelző számokat, és el is írtákt, nem 1/124-es, hanem 1/121-es kicsinyítésű lett a modell, pedig ugyanakkora, mint az elődök.

Ismét London Bus, itt már a MATTEL-től



A baloldali az 'A', a jobboldali a 'B' variáns


Az eredeti Leyland Titan

Nincsenek megjegyzések: