2008. augusztus 22., péntek

Peterbilt Tanker

Végre újra van egy kis időm Matchbox-okkal foglalkozni, konkrétan - mint a címből is kiderült - három Peterbilt Tankerrel. Ezt is a Peterbilt 379-esről mintázták, mint a nyerges Peterbilt-et is. Sam. Joe írt már róluk korábban, az írása ezen és ezen a linken keresztül elérhető. Nála szinte mindenről esett szó, amire én is úgy gondolom, hogy fontos lehet. Csak annyival egészíteném ki, amennyiben különböznek az én modelljeim az övéitől. Valószínű, hogy nem ért velem egyet Sam. Joe, de szerintem ez megint egy olyan Matchbox, ami kicsit össze lett "tömörítve", hogy beférjen a szabványos Matchbox-dobozba. Ez legjobban az üzemanyagtartály arányain látszik.

Az első Peterbilt Tankert még Angliában gyártották - a többit már nem -, és 1982-ben jelent meg MB-56-os sorszámmal, de csak az USA-ban. A második változat is csak az Egyesült Államokban jelent meg, azon "SUPERGAS" felirat volt, mint a CY-7 Peterbilt Tanker Trailer premierdarabján. Mindkettő MB-56-ként futott. Érdekes, hogy ez a két modell nem szerepel Areh húsz különböző variációja között. Sajnos nekem sincsenek meg.

Európában, 1984-ben debütált csak a modell MB-5-ös sorszámmal. A Peterbilt oldalára a Shell kagylója és a cég neve került fel. A későbbi Shell-es tankerek tartálya már krómozott lett. Az a változat jobban tetszik, de ezt sem hagyhattam ott másnak. Érdemes egy pillantást vetni Areh Shell-es tankereire, hogy milyen apró eltérések voltak a variációk között.

MB-5 Peterbilt Tanker - 1984

A fülke és a hátsó tengelyek közötti részt nyomták össze


A következő darab bontatlan állapotban van meg. A Matchbox Forum szerint 1999-ből származik, és az MB-12-es számot viselte. A teherautó grafikája inkább poénos, mint szép, de nekem tetszik. Az alváz és a hozzá tartozó hűtőrács és lökhárítók szürke műanyagból készültek, krómozás nélkül. Kissé hülyén mutat egy amerikai csőrös, amin nem csillog semmi.

Az utolsó, és egyben a legérdekesebb Peterbilt Tankerem egy csere során jutott hozzám. Szerencsémnek tekintem, hogy az egyik előző tulajdonos kibontotta ezt az autót, mert ez olyan, hogy körbe kell nézni, meg kell tapizni. Az Peterbilt lámpái, légkürtjei és magasságjelzői is ki vannak festve, szemben egy sima "széria-modellel". A teherautó Goodyear Eagle gumikon gurul - tényleg gumi kerekei vannak -, könnyűfém felniken, legalábbis mintha azt utánoznák a kerekei. A tartály oldalán és a fülke ajtaján igényes felirat és grafika található. Ez a sok extra azért került az autóra, mert a Saturday Night Live sorozat tagja volt 2003-ban. Négy darab alkotta a teljes sort, ebből már három meg is van. Tartozott, hozzá egy papír korong is - mint ezen a képen is látható -, de az már nem volt meg, amikor a cserére sor került. Már párszor említettem, hogy az angoltudásom nem valami tökéletes, ezért nem is akarok hülyeségeket írni a Saturday Night Live-val kapcsolatban. Akit érdekel, ezen a linken utána olvashat. Itt pedig egy rövid film a Swill ásványvízről, aminek a reklámja a tartálykocsi oldalára került. Akinek van valami infója a műsorról, vagy a filmről, írja meg megjegyzésként.


Peterbilt Tanker - Saturday Night Live sorozatból


Goodyear Eagle gumik könnyűfém felniken


Az eredeti Peterbilt 379 tartálykocsi

2 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Abszolút össze van nyomva hosszában, ez nem is kérdés. Az Eagle gumik marha jól mutatnak, de a típus nagyon vicces egy teherautón.

Saturday Night Live: Nehéz kategóriába sorolni. Szórakoztató műsor, amibe belefér a paródia, a stand-up comedy, szóval sok minden. A YouTube tele van ebből származó részletekkel. Az egyik nagy kedvencem a Grand Theft Auto 3 paródia: http://uk.youtube.com/watch?v=92rFiXGVxgY

Meg a Night at Roxbury (Diszkópatkányok) paródia: http://uk.youtube.com/watch?v=7ubXBHyOmBA&feature=related

Ikarus 256 írta...

Nem a forma 1-es autókon volt Eagle gumi?

Nagyon jók a videók! A GTA-s olyan, mintha nem is paródia lenne, hanem tényleg a GTA. :-D