2008. augusztus 4., hétfő

EM 75 Emergency Set


EM 75 Emergency Set doboza elölről...

... és hátulról. Egyikre sem mondanám, hogy nem kell.

Ezt a szettet Apa találta az interneten, viszonylag alacsony kikiáltási árral. Nem gondoltam volna, hogy a miénk lesz, de végül sikerült megvenni - alapáron. Az EM 75 Emergency Set-ben van egy Ford LTD rendőrautó, egy helikopter, egy Fire Engine tűzoltóautó, egy Peterbilt tűzoltókamion, egy Mercedes-Benz 280 GE terepjáró, ami egy csónakszállító utánfutót húz, négy jelzőtábla, egy kézi tömlőskocsi és nyolc bója. A doboz hátoldalán 1992-es dátum mellett Tájföld van a gyártás helyeként megjelölve.

A Matchbox 1987-ben dobta piacra a Ford LTD rendőrautót. A premiermodell - MB-51 - 1995-ig létezett - az EM 75 szettben is ez szerepel -, de közben, 1992-ben megjelent a taxiváltozata is. Areh rengeteg változatot tart számon a gyűjteményében. A modell nekem nagyon tetszik, mert sikerült megtartani azt az igazi amerikai rendőrautós külsőt, amit a filmekben látni. Különösen jól mutat, hogy az autó alja képezi a hűtőrácsot, a lámpákat és a lökhárítót. A motorháztetőn és az ajtókon "Védeni és szolgálni" felirat olvasható. Van a kocsin egy apróság, amire nem tudtam rájönni, hogy mi akar lenni, ez pedig a bal hátsó ajtó tetejéből kiálló "izé".

Ford LTD és a pöcök a hátsó ajtón

Jobboldalt nincs pöcök

Ezek szerint Amerikában először védenek és utána szolgálnak - nálunk: Szolgálunk és védünk

A Helicopter néven futó légi jármű szerintem nagyon gagyi, de az alja állítása szerint létező gépről mintázták, mivel kicsinyítési arány olvasható rajta - 1:110. 1982-ben debütált MB-75-ként. A Matchbox Forum szerint az én helikopterem 1984-es kiadású. Eléggé elvetemült ötletnek tartom, hogy egy ilyen, láthatóan kétszemélyes gépre ráírják, hogy "RESCUE" - mentés.

Helicopter

De hova teszik a sérültet?

A következő az utánfutós Mercedes 280 GE. 1984 áll az alvázon, a Matchbox Forum szerint 1985-ben debütált. Az a modell, ami az én szettemben is van, 1992-1993 kiadták, mint MB-30. Az autót remekül formázta meg a Matchbox, bár nincsenek kifestve a lámpák és a sárvédő tetején lévő irányjelzők, mégis elsőre rá lehet ismerni a G osztályos Mercire. A terepjárós arculathoz nagyon jól mennek a Convoy-oknál megszokott "recés" kerekek. Ennél is csak ismételni tudom magam: Areh-nek sok, 22 változata van ebből az autóból. Hozzátartozik még ehhez az autóhoz, hogy a neonsárga színnel nem igazán akart megbirkózni a fényképezőm, Sam. Joe oldalát pedig már fúrta a kíváncsiság, hogy melyik is az EM-75-ös szett. Lefényképeztem a dobozban, és átküldtem neki a fotót. Ő azt írta vissza, hogy ezzel a színnel meg is fog gyűlni a bajom a fényképezésnél, és felhívta a figyelmem Mercedes oldalán olvasható feliratra: 24 Hours Towing, azaz 24 órás autómentő-szolgálat. Ezzel csak az a baj, hogy maga mögött egy csónakot szállít, nem pedig autót.


Mercedes-Benz 280GE - Miért nem cserélték le a feliratot az oldalán?

Az utánfutón - Trailer - egy motoros gumicsónakot - Inflatable - szállíthatunk. Ezt a kombinációt 1984-re datálja Areh. Az egész vontatmányban csak az utánfutó tengelye van fémből, más minden műanyag. A kerekei túl kicsik lettek, és szorosan vannak a tengelyen, ezért nem is forognak, ha a Mercedes után kötjük.

Trailer + Inflatable

Egy Fire Engine a szett kisebbik tűzoltója. 1982-es dátum van az autó "hasán", de az első modell, amit találtam, az 1983-as. A Matchbox Forum Oshkosh Fire Engine-nek hívja. Találtam az Oshkosh-tól tűzoltókat, de olyant, ami a szettben is van, nem. A létrája kinyújtható, forgatható - sajnos nem körbe - és kis pöckök rögzítik, hogy ne essen vissza vízszintes helyzetbe "bevetés" közben.


Oshkosh Fire Engine

Sajnos nem fordul körbe a létrája

A csomag utolsó járműve egy CY-13 Peterbilt Fire Ladder vagy Fire Engine, attól függ, hogy a Convoy Project-en vagy a Matchbox Forum-on nézzük. Ezt a vontatót ezen kívül még egy szerelvényben alkalmazták, egy tréler elé kapcsolva - CY-203. A Matchbox által gyártott félpótkocsik közül talán ez a legérdekesebb. A létrát összesen 29.5 cm hosszúra lehet megnyújtani, amivel - ha figyelembeveszzük a vontató kicsinyítését - több mint 24 méter magasra tudna nyúlni. A létrát - hasonlóan a Fire Engine-hez - kis fogak tartják meg a kiválasztott szögben. A létrát teljesen körbe lehet forgatni. A félpóton lévő támtalpakkal ki lehet támasztani, hogy ne boruljon fel, ha ki van tolva a létra.


CY-13 Peterbilt Fire Ladder



Munkára készen

A táblák és a bóják

A csoportképről csak az emberkék hiányoznak

10 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

"De hova teszik a sérültet?" Hová-hová? Tetőcsomagtartóra! 8-)

De miből gondolod, hogy létező helikoptert mintáz? Mert az én teóriám szerint nem! További infókat követelek! 8-)

Ikarus 256 írta...

Tetőcsomagtartó!:-D Kicsit elszédül a beteg mire beérnek a kórházba.

Abból gondolom, hogy létező helikopter lehet, mert rá van írva a méretarány a hasára. Ha nem lenne eredetije, akkor nem lenne értelme kicsinyítési arányt ráírni sem.

Ikarus 256 írta...

Ez kicsit hasonlít rá:
http://www.visit-transylvania.us/rentaheli/rent-a-helicopter-bucharest.jpg

Unknown írta...

Ha szabad barátnőknek is írni, akkor én csak annyit mondanék, h szavaztam, de nekem csak a motorcsónak tetszik.:) Én akarom azzal menteni a fuldoklókat!

Ikarus 256 írta...

Hogyne szabadna írnod!:-)
Ha jösz menthetsz fuldoklókat vele. :-)

Sam. Joe írta...

Végülis jogos! 8-)
Hááát... Szerintem pont annyira hasonlít az R22-esre, mint az egyik narancs a másik vizilabdakapura. De van repülésszexuális ismerős, ráállítom a témára!

Sam. Joe írta...

Nem tudom miért, de engem ez a helikopter mindig a Bell-47J Ranger-re emlékeztetett. Talán a gömbölyű fülke miatt, passz. Persze én is látom, hogy a fülke rövidebb, az orra más, de valahogy az arányok, meg a kétágú légcsavar erre emlékeztet.

Névtelen írta...

A "pöcök" a rendőrautó ajtaján szerintem klíma. Bogáron már láttam ilyet élőben.

Ikarus 256 írta...

Ez az egyetlen megoldás a pöcökre: legyen klíma! :-)
Köszi!

Névtelen írta...

Igazán nincs mit.
Ma én is megvettem a saját LTD-mert a Ferenciek terén az aluljáróban :)