2009. június 17., szerda

Ford Tractor/Tractor & Harrow

Sok elismerő szót nem várok ezzel a posttal kapcsolatban, mert traktorról lesz szó, ami talán a többséget nem fogja meg annyira, mint egy sportkocsi vagy egy kamion. A célom ezzel a bejegyzéssel csupán annyi, hogy megmutassam: ilyen modellt is gyártott a Matchbox.

1978-ban Ford Tractor néven a Superfast sorozatba bekerül egy traktor. A Matchbox vonalai nagyon hasonlítanak a Ford 3600-as modelljére, amit 1975-től 1981-ig gyártottak. Úgy gondolom, hogy ez szolgálhatott a játék alapjául. Másolásból ötöst kapna tőlem erre a modellre a Matchbox: az eredeti kis sárvédőjét, a hűtőrácsát, az ajtók alsó ablakát és a fülke előtt, a motorháztetőn lévő kis emelkedőt is tökéletesen kopírozták. Egyedül a kipufogó maradt le róla, amiért egyáltalán nem haragszom, mert annyira egyedül állna a motorháztető közepén, hogy biztosan könnyen letörne. A traktor legjobban sikerült része a motortérből kilátszó alkatrészek kialakítása. A beltér meglehetősen leegyszerűsített: a kormányon és az ülésen kívül semmi mást nem tettek bele.
A Fordhoz kapunk egy angolul Harrow névre hallgató műanyag munkagépet. Ez elvileg magyarul boronát jelent, továbbgondolva tárcsás boronát, ezt egyszerűsítve tárcsát kapunk. Ha jól sejtem, akkor ez a tárcsát csak sárga színben gyártotta a Matchbox, és a Ford Tractoron kívül máshoz nem is párosították. A kialakítása elég egyszerű, az egész egyetlen darabba van öntve, nem forog, nem mozog rajta semmi. Egy apró hibát említenék meg munkagéppel kapcsolatban, hogy a két tárcsasor általában egymással szöget zár be, és nem párhuzamosak.

Összesen három Ford Tractorral - két MB-46 és egy MC-7 szettből származóval - büszkélkdehetem.

MB-46 sorban:
  • Ford Tractor, angol, 1980-ból
  • Tractor, angol, 1981-ből
  • Tractor, táj, MC-7 Motorcity szett, 1990-ből
A hátulját sem bonyolították agyon, de ne is várjunk függesztőkarokat egy 1978-ban gyártott Matchbox-on. Egy 2006-oson meg végképp nem kell ilyeneket keresni.
Elég egyszerű: egy kormány, egy ülés
Az egyetlen különbség, amit nem a festésük eredményezett a Ford felirat a hűtőrácson és a másikon ennek hiánya. A baloldalit az alvázán szintén Fordnak hívják, a jobboldali csak Tractor, mint a legfelső képen látható harmadik változatot is. Mindössze olyan variáció van, aminek az alján az eredeti név szerepel, de a hűtőrácsra nem került felirat. Fordítva nem létezett. Először azt hittem, hogy csak kék színű kaphatta meg a márkanevet - lásd Long Haul eset Peterbilttel -, mert a Ford traktorok többsége kék. (Nem találtam olyant, ami nem, de ettől még lehet) Aztán átnéztem a Matchbox Forum-on található listát, és zöld is szerepelt közte Fordként. A Lesney korszakot követően kilenc alkalommal jelent meg, ebből csak egy az 1-75 sorozatban való szereplés, a többi szettekben és Twin Pack-ben kapott helyet.

MC-07 - "De szeretnék"

Talán ő lehetett formailag a donor

2 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Ugyanilyen kékem nekem is volt - együtt a kis sárga boronával, ami nálam akkoriban eke néven futott. Sosem szerettem, meg úgy általában a munkagépeket sem.
Amúgy pedig itt az elismerés: tök jó kis poszt lett! ;)

Ikarus 256 írta...

Köszi! :-) Nem igazán reménykedtem, hogy egyáltalán valaki is ír megjegyzést, mert a Matchbox munkagépeket nem igazán szeretik, és főleg nem a traktorokat. Nekem meg a gyengéim közé tartoznak. Egy Jhon Deere-t még be kéne szereznem valamikor.
A te traktorodon volt Ford felirat az elején?