2008. július 24., csütörtök

CY-122 DAF XF95 Space Cab Flatbed

Ez a Matchbox kivételesen nem a nyaralásos csomagból származik, hanem Apa hozta tegnap Pécsről.
A DAF XF95-öt 2002-től 2006-ig gyártotta a holland cég. Ez a kamion ugyanazt a kategóriát fedte le, mint a DAF 3300-as, ami már szerepelt nálam korábban. Az XF - csakúgy, mint a DAF - egy mozaikszó: Extra Forte. Ez annyit jelent, hogy extra erős. A rendelhető legnagyobb teljesítménnyel, ami 530 LE-t jelentett, az is volt.

Ez a vontató most látható nálam először. Sam Joe-nál már volt kétszer, először mint JET-es tartálykocsi, utána Fishbelly félpóttal. Ez a két változat nekem is megvan, csak mint a többi autóm, ők is bedobozolva várják a parkettázás végét.
A szerelvényt a Convoy Project-en nem találtam meg, ezért a Matchbox Forum-on keresgéltem tovább. Az utóbbival szerencsém volt, mert megtaláltam, így már tudom, hogy ő a CY-122-es Convoy. A kamionon egyedül az nem tetszik, hogy az egész alja műanyag, csak a fülke fém. Ha úgy lenne legalább, mint a Mercedes Actros-nál, hogy a kerekek közötti oldalsó borítás meg a nyeregszerkezet körül is fém lenne, sokkal jobban tetszene. A fülke színe nagyon szép. Az éleken kicsit vékony lett a festékréteg, de még ez sem rontja annyira a hatás. Megirigyelhetné az idei TVR Tuscan S.

A pótkocsi ugyanaz, mint az Actros-hoz volt, csak más rakománnyal. Ezen két zöldes-kékes konténer van, két oldalán egy-egy matricával. A matricán lévő számok ismét - Matchbox-kódírással - betűket jelentenek: 13 2 24=MBX. Annak gyereknek, aki ezzel játszik, fogalma sem lesz róla, mi van az oldalra írva, ha így számok mögé rejtik. Érdekes ez a számháború, de semmi értelme nincs. Na, jó mégis: elég sokan fejtegetik már a "kódokat". :-)
A konténereknek lábaik vannak, amikkel belekapaszkodnak a platón lévő kis árkokba. Ránézésre magasabbak lettek a lábak a kelleténél, de csak így tud benyúlni alá egy targonca a villáival, hogy felemelhesse. Az ajtókkal az a helyzet, mint a Fishbelly-vel, hogy kétszárnyú ajtót imitál, de igazából az egy, és lefelé nyílik, meglehetősen nehezen. Sokat nem szabad nyitogatni, mert nem zsanéros, hanem a konténer fenekét képző műanyag van egy ponton megtörve és felhajtva. Az egyiket még ki sem nyitottam, de már meg van fehéredve az ajtó alja.


CY-122 DAF XF95 Space Cab Flatbed

13 2 24, azaz MBX

Elvileg kétszárnyú, de lefelé nyílik

Tornyot is lehet belőle építeni


Együtt a Mercedes Actros Flatbed-del. Ha a csöveket átraknám a DAF-ra, új Convoy lenne, vagy CODE 3?

1 megjegyzés:

AndrewBoy írta...

Tök tuti ez a Daf! Szerintem jobban néz ki mint a Merci bár az se rossz