2008. december 31., szerda

MC-100 Garage Playset

Viszonylag hosszú hallgatás után újra itt vagyok. Ez alkalomból egy Motorcity szettet mutatnék be nektek, amit még valamikor tizen-pár éve kaptam. Az igazság az, hogy már szerepelt egyszer ez a bizonyos játék itt a blogban, mint fotóháttér az MB-6 Mercedes 350SL posztban. Sam.Joe már akkor érdeklődött, hogy lesz-e róla beszámoló. Lett.


Az MC-100 Motorcity Garage Playset 1989-ben jelent meg először – pont mint én. A „garázsnak” csúfolt Shell benzinkút két nagyobb részből áll, egy teljes egészében műanyag, lábakon álló részből, ami a motorizált lovak itatására szolgál, és egy fóliára nyomtatott parkolóból, ami – ha a metaforáimnál maradunk – a fent említett paripák pihentetésére tartják fent.
Mint már említettem már az előbb, ez nem egy egyszerű benzinkút mivel két hosszú műanyag lábon áll, így lehetségessé válik a kút alá történő parkolás. A töltőállomást kicsit leharcoltam már, egy korlát hiányzik is, ami a figyelmetlen autósokat óvná meg a felső szintről való lepottyanástól. Három helyen engedélyezik az útra ragasztott nyilak a feljutást a kutakhoz, és egy helyen a lejutást tankolás után. Minden ilyen helyen sorompó van, ami valahogy játék közben sosem akart ilyen könnyen fent maradni, mint most a fotózás alatt. (Biztos szeret szerepelni, és most csak mutogatta magát, a játék meg annyira nem volt ínyére.) Sokat nem kell gondolkoznunk, hogy melyik kútnál tankolunk, mert csak kettő van, az egyiknél kétcsillagos benzint, a másiknál - minőségben jobb - négycsillagost kaphatunk. A fizetésnél már gondunk adódhat – főleg a kevesebb képzelőerővel rendelkezőknek - abból, hogy nincs shop, és nem tudjuk megadni az üzemanyag árát. Én ezt azzal kerültem ki, hogy ez a töltőállomás nagyon menő, és úgy működik, mint egy kávéautomata, csak benzint ad ki. A kutak felett ugyan van tető és befér alá egy autó - igaz nehézkesen – még sincs sok jelentősége, csak a látványt javítja, főleg a rajta körbefutó Shell matricával és a Matchbox-táblával a tetején – aminek a fele az én szettemen már az enyészeté. A kútfejek hátulról üregesek, és teljesen csupaszak. Van még két autónak parkoló, aminek a végében egy tábla hordozza a „kagylós” cég logóját.
A földszinti parkolós fólia nagyon egyszerű, de annál jobb megoldás. Olyan, mint egy autós szőnyeg. Van rajta három hosszabb hely félpótkocsiknak, és két sáv, amin fel lehet menni a benzinkúthoz. Ebből mindig csak az egyiken tudunk felhajtani tankolni, mivel egy feljárót kapunk a csomagban. A másikon tovább lehet haladni a… izé… nem tudom hova, mert a túloldalon a kijárat pont a szabad sávban ér földet, ami innen már nem szabad. Parkolónak meg nem tudom azt nevezni, ahol csak egymás mögé férnek az autók. Lehetne cserélgetni a be- és kijáratot, de nem lesz jó igazán sehogy – majd meglátjátok. A fóliát sajnos nem összetekerve tároltam, hanem összehajtva ezért keresztben kicsit meg van törve néhány helyen.
Az MC-100-ban egy dolgot nem tudtam megemészteni játék közben, ez pedig a túl meredek feljáró: az alján az autók lökhárítója, a tetején az alja ér le. Pont ezért játszottam néha úgy, hogy a benzinkutat letettem a szőnyegre.


MC-100 az 1989-es katalógusból

Az én Shell kutam és a szereplők
"Amerre én látok:" CY-18 Scania Double Container Truck (Varta), CY-05 Peterbilt Covered Truck pótkocsija (Interstate Trucking), CY-24 DAF Transporter Trailer (Porsche), MB-2 Rover Sterling, MB-1 Jaguar XJ6, MB-37 Ford Escort Cabriolet, MB-39 Rolls Royce Silver Shadow II, MB-25 Audi Quattro és végül, de nem utlsó sorban MB-5 Peterbilt Tanker (Shell)

A töltőállomás

Kútfejek

A benzinkút alatti látkép. Egymás mögé álljanak az autók???

A félpótok parkolója

Madártávlatból

Az MC-150 Airport Playset 1989-ből

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem bejön ez a Playset. Na meg az autók is, amik rajta vannak ;-)

Ikarus 256 írta...

Apró betűs kiegészítő szöveg a lap aljára: Az képen látható autók csak illusztráció.

Érdekes, hogy ha jól emlékszem nem volt hozzá autó. Pedig valamit nem ártott volna adniuk, ha már játszani kínálják.

Sam. Joe írta...

Érdekes, hogy ezek a playsetek mennyivel mutatósabbak képen, mint amennyire használhatóak a valóságban. Gyerekként valószínűleg meg lettem volna érte bolondulva, de felnőtt szemmel eléggé fantáziátlan. Az Airport Playsetet még így is fényévekkel körözi le, annak gyerekként sem tudtam volna megbocsátani, hogy tökre aránytalan a repülőgépekhez képest.

Ikarus 256 írta...

Airport Playset-tel találkoztam a szomszéd srácnál még korábban. Nekem tetszett a dolog, mert új volt akkor. Kapott hozzá mindjárt valami British Airlines szettet, volt benne egy Concorde, egy Boeing meg egy Dodge kisbusz. Szerintem nagyon menő volt az úgy egyben, bár a méretarány tényleg nem az igazi. De a Convoy-oknál sem az.
Találtam egy játékboltban 1998-as kiadású Playsettet, ami nagyon tetszik, illetve tetszene. Az áráért ma már nem egy ilyent kellene kapni... 11.000 Ft. Annyit azért nem ér meg.

Névtelen írta...

Hát szerintem az alap, hogy legalább 1 autót adjanak hozzá.

AndrewBoy írta...

Nekem 2 emeletes parkolóházam van! Az egyik a régebbi a másik meg az újabb összerakós verzió és ha jól emléxem dobozuk is van. Nagyyon jók

Ikarus 256 írta...

Nekem is van még egy MC-520-as Construction City-m. Parkolóház alakja van, de valamiért mixerrel mennek fel a tetőre.:-D

Sam. Joe írta...

Igazad lehet, de a Convoy és az 1-75-ök közti méretaránykülönbséget még el tudtam nézni, de amikor a személyautó nagyobb, mint a repülő, azt már nem. Gyereknek sem. Volt kölyöknek egy nagy, lendkerekes pléh repülőgépem, én azzal játszottam repterest.

MC-520? Az szerintem nagyon király játékszer! Az az a darus, nem? Nem kéne, mert fotózáshoz nem lenne jó, játszani meg már egy ideje nem játszom, de mint játékszer király! Melyik az a régi playset amit 11 000-ért találtál? Mert abból az évből az SB-100 repülőgéphordozó szerintem vadállat, az MC-250 kisvasút szintén, vagy az MC-370/MC-550 benzinkút is. Ezekért én simán adnék annyit.

Ikarus 256 írta...

Igen, az MC-520 a darus. Meg van hozzá még a dobozom is. Próbáltam rajta fényképezni, de - ahogy mondtad is - erre használhatatlan.

Húú ezek tényleg jó szettek. A vonatost pont tegnap mutattam Apának, hogy milyen jó lehet. Amit a boltban láttam az egy MC-550-nek egy másik változata lehet. Ahhoz már az új fajta utak vannak, és a ha jól emlékszem Action System-ként árusították. Az 1996-97-es katalógusban van olyan, a 7.képen, de ami a boltban volt az talán tűzoltóság volt, és nem szerviz.

Lehet, hogy meg kellene vennem?

Sam. Joe írta...

Ha neked nem kell, akkor vedd meg nekem, kérlek! Megegyezünk emilben, hogy mennyit teszel rá! Deal?

Ikarus 256 írta...

OK. Szerdán megyek arra felé, aztán megveszem. Majd még megbeszélem magammal, hogy végül mi is lesz vele.:-)

Sam. Joe írta...

Ha tetszik és tudod használni, akkor tartsd meg, naná! Ha nem akkor átveszem!

Ikarus 256 írta...

Ma emlékeztetett Apa, hogy az elejét kicsit megszívta a nap. Gondolom próbálták kirakatból is az értékesítést.

Sam. Joe írta...

A dobozét? Na bumm!