2009. július 4., szombat

F1 Racer - Code2

Ezt a postot május végén kezdtem el, de csak addig jutottam, hogy lefotóztam az autót, és kitaláltam a címet, ami ugye nem nagy kunszt, mivel úgyis a Matchbox neve lett. Aztán a vizsgák és egyéb akadály miatt mindig hagytam piszkozatként egyre hátrébb csúszni a bejegyzések listáján a mai napig, ugyanis ma írt Sam.Joe egy autóról, ami gyakorlatilag ugyanez, csak másik csapatban játszik.
Mint Joe is írta, 1985-ben szerepelt először Matchbox katalógusban, de az alvázon 1984-es dátum van. Piros-fehér színek borítják az autót. Az érdekessége az, hogy hasonló színezésű versenyautó valóban létezett, csak nem a Forma 1-ben, mint ahogy a neve állítja, hanem a tengerentúli CART sorozatban. A csapat az AGFA Film támogatásával indult a futamokon. Az 1994-es szezonban Andrea Montermini, Johnny Unser és Ross Bentley vezették a 39-es számú autót. Utóbbi neve rákerült a Matchbox-ra. Nem ő volt a legsikeresebb pilóta a sorozatban, 1990 és 1994 között mindössze 25-ször állt rajthoz, a legjobb helyezése egy 11. hely 1992-ből Surfer's Paradise-ban.
Az alábbi pár képen látható F1 Racer egy 1994-es, amerikai promóciós kiadás. Charlie Mack szerint 7-10$-t ér. Mivel ez az USA-ra vonatkozik, és az autó ott jelent meg, biztos többet érne nálunk. Az egészben az a legszebb, hogy én ennek töredékéért jutottam hozzá ócskapiacon.

1994-ben ez már egy majdnem 10 éves konstrukció volt, és még mindig használták

A hátulját összecsapták szerintem

Az eredeti autó kis képen, takarásban. A forma itt már kicsit más, mint a Matchbox-nak.

12 megjegyzés:

Tommi írta...

Nekem is van :P Hogy honnan, azt már nem tudom... :D

Sam. Joe írta...

Hopp, rútúl beelőztem! De okája volt. Az ilyen ócskapiacos zsákmányoláskor mindig elgondolkodik azon az ember, hogy vajh' mi lehet a története egy ilyennek. Egy ismerősöm lomisoktól vett egy Magnavox Odessey videójátékot, ami az első otthoni, TV-re köthető ilyen volt a történelemben. Csak az USA-ban forgalmazták és gyűjtői körökben egy kisebb afrikai ország megvételére elég pénzt adnak érte. Két hétre rá hogy megvette, beszerezte hozzá a papírdobozát is egy másik szimpatikus csapattól.

Ikarus 256 írta...

Tommi: Azt hittem újat mutatok. :-)

Joe: Az ócskapiac jó hely. A DAF-ot is ott találtam, ami hozzád került, és Abucsai Gábor is ott találta eddig talán legritkább darabját. Rájen, Tommi és Tommi mamája is sok jót szedett már össze ilyen helyeken.

Névtelen írta...

Nekem is van egy pont ugyan ilyenem, csak hát sokkal kopottabb állapotban... Majd egyszer én is bemutatom.

Ikarus 256 írta...

Kezdek kételkedni, hogy ez valóban csak az USA-ban létezett.

Tommi írta...

Ha jobban belegondolok, az enyém tutira az USÁból származik, mert vannak ott kint rokonaim, akik kisebb koromban sokmindent küldtek. Többek között kisautókat, amikből mára igen elenyésző számú maradt meg sajnos.

A nagymamám meg mindig talál valami érdekeset. Most hétvégén kaptam tőle egy Majorette fagyiskocsit, meg egy 8 dot kerekű bordó Audi Quattro-t. :)

Én meg legutóbbi tapolcai piacos portyámkor találtam egy '98-as fociVB promós Daf Convoy szerelményt. Ikarus úr, szembecsuk! 200 Ft-ért jött velem.

Ikarus 256 írta...

Tommi: Gratulálok! Én is vettem 200-ért Convoyt vásárban, ezt: http://matchboxmemories.blogspot.com/2007/03/code-2-daf-3300-space-cab.html Mondom én, hogy jó hely az ócskapiac! :-D

Tommi írta...

Ikarus: Az biztos, hogy jó hely! Legutóbbi portyáimkor közel 4000 forintot hagytam ott, 28 kisautóért+a kamion. :)

Vorangee írta...

Amint az általad mellékelt képen láthatod te is a Matchbox miniatűrje meg sem közelíti a valós autó kinézetét. Ez a forma nagyjából a 80-as évek közepén volt jellemző az akkor IndyCar sorozat autóira. A festés viszont hűen tükrözi a valósat. Andrea Montermini egyébként a Forma 1-ben is versenyzett később, míg Johnny Unser a 4-szeres Indy 500 győztes Al Unser fia. Montermini csak a szezonnyitó ausztrál futamon állt rajthoz ezzel az autóval utána két futamon a csapat másik de nem agfás autójában ült. Majd Ratzenberger halála után a '94-es Spanyol nagydíj előtt őt szerződtette a Simtek, de a szombati edzésen súlyos balesetet szenvedett és a szezon hátralevő versenyein már egyik sorozatban sem indult. Az Indy sorozat következő két futamán Unser ült az autóba majd a szezon hátra levő versenyein a kanadai Bentley. :)

Ikarus 256 írta...

Vorangee: Hihetetlen versenylexikon van a fejedben! Csak ámulok! :-O Ezek szerint már meg tudtad nézni a blogot a szobádból. :-)

Vorangee írta...

Nem a szobámból továbbra sem tudom nézni, az asszonynál sikerült meg a könyvtárban. Az előbb kimaradt, hogy Montermini természetesen az F1-es spanyol nagydíjra ugrott volna be. Az indys részeknél azért segítségül hívtam a netet, de az összefüggések fejben álltak össze! Nagyon tetszik a blogod!

Ikarus 256 írta...

Vorangee: Köszi! :-)