2009. február 3., kedd

1997 Ford F-150 - Texaco

Ki ne szeretne igazi gumi abroncsokkal szerelt, igényesen, minden részletében szépen kidolgozott Matchbox-t? Bízom benne, hogy a többség erre a kérdésre azt válaszolta, hogy "Én bizony szeretnék!", mert most egy ilyen, az átlag Matchbox-okhoz képest felspécizett darabot szeretnék nektek bemutatni.

Az autó, ami a Matchbox-változat alapjaként szolgált a Ford F-150 tizedik generációja. Ezeket a modelleket 1997 és 2003 között gyártott a Ford, kettő-, három- és négyajtós változatokban. (Mivel ez egy pickup, nem értem a harmadik ajtót hova tették rajta, de ezt írja a Wikipedia.) A Matchbox a kétajtós verziót választotta ki ezek közül, hosszított fülkével. 1998-ban jelent meg először az 1-75 sorozatban MB-50-ként, teljesen pontosan 1997 Ford F-150 néven. Az én példányom 2001-ben került piacra az Egyesült Államokban Texaco-s festéssel. Az autón minden részletre odafigyeltek: első-hátsó lámpák kifestve, fekete szegély az ablakok körül, Ford embléma a hűtőrácson és a plató ajtaján, F-150 logo az első sárvédőn és a kocsi hátulján, igazi gumi abroncsok, feketére fújt raktér, és - személyes kedvencem - pótféklámpa a hátsó szélvédő fölött. Még nem láttam olyan Matchbox-ot, aminek a belterét különböző színű anyagból készítették, vagy különböző színűre festették volna. Eddig! Ugyanis ennek a műszerfala fekete, az ülések pedig világosszürkék.
Az egészhez jár még egy műanyag talapzat, amire befőttesgumihoz hasonló eszközzel van hozzáerősítve a Matchbox. Az "emelvény" hátlapján szintén gumi tart egy papírlapot, amin a Texaco és a Matchbox embléma mellett felkerült az autó neve és típusa. Igaz ez nem látszik, mert annyira a lap alján van, hogy a kocsi eltakarja. Ebben a Texaco-s sorozatban megjelent még pár modell, és a talapzatokon lévő kapcsok segítségével mindet össze lehet fűzni egy hosszú sorba. Csak előtte össze kell gyűjteni őket!

Pontosítás:
Sam.Joe elmagyarázta egy kommentjével, hogy mitől is háromajtós egy pickup. Olvassátok el Ti is ITT! A lényeg, hogy ezek után már inkább háromajtósnak tartom ezt az autót, mint kétajtósnak.


1997 Ford F-150 (2001) - Szerencsémre kibontotta valamelyik előző tulaj. :-)
Egyetlen hibája ezen a képen látható. Ki találja meg először?

A talapzaton látható kis pöcök rögzíti a sorban a többi tagot úgy,...

...hogy egy ilyen vájatba kapaszkodik bele, mint ami ezen a képen látható.



Egy kis közvélemény-kutatás az autóval kapcsolatban itt jobbra.

21 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Hiba: A suicide door ablakának nem festették ki a gumi szigetelését.

3 door body style: A hagyományos, egy üléspados fülkét egy kicsit meghosszabbították. Ez az "extended cab". Őszintén szólva, hogy ennél a sorozatú F-Fordnál hogy van nem tudom, de azt hiszem, hogy az extra helyen egy baromi kényelmetlen, lehajtható pad van, ami azért arra jó, hogy a festőbrigádot el tudd vinni a kocsmáig. Na, hogy a népek úgy tudjanak bemászni a szükség ülőhelyre, hogy ne rugdossák össze a kárpitot, meg a középkonzolt a festékes lábukkal, ezért a rendes ajtók mögött elhelyeztek egy nagyjából fél szélességű, előre nyíló (suicide) ajtót. Ezeket csak úgy lehet nyitni, mint mondjuk ahogy a kétszárnyú szobaajtókat, kinyitod a rendes ajtót, felhúzol egy vagy két pöcköt, és akkor nyitható a hátsó ajtó is, ha nyitva van az első. Ebben az a logika, hogy azokat az ajtókat ritkán használják, így megmarad a sima ajtók egyszerű kezelhetősége. Két fél ajtó egyenló egy egész, tehát 2 rendes ajtó, meg két fél ajtó, az három ajtó. 8-) Remélem érthető és nem bonyolítottam túl.

Sam. Joe írta...

Ja és a lényeg: NAGYON KLASSZ! A képek alapján simán nagyobb léptékűnek néztem volna.

Ikarus 256 írta...

A megfejtésed határeset, de elfogadom, mert tényleg ott a hiba. Szerintem ragasztott üveget akartak szimbolizálni, és nem az ablak keretet festették feketére, hanem az üvegen van egy fekete csík körbe. Na ez a csík van elcsúszva.

A háromajtós kialakítást értem. Akkor ezek szerint ez is 3, és nem 2ajtós? Az RX8-nak is ilyen ajtaja van. ;-)

Sam. Joe írta...

Pontosan!

Névtelen írta...

ááááá imádom ezeket a gumikerekes verziókat, főleg a Pontiac GTO Judge-t. Szép darab ez a Ford, gratulálok. Van 1 gumikerekes autóm, az MB-8 Mustang, de még a Regular Wheel korszakból.... (ez a kedvenc Fordom, Regular Wheel-em, ami egyben a legelső RW modellem is)

Ikarus 256 írta...

Köszi!
Egyelőre még nekem sincs sok RW-em - 5db összesen, de egyik sem autó, hanem teherautó, traktor meg kombájn. :-)

Andrew0807 írta...

Az ebayen már egy csomó
2009-es matchbox fent van.
Pl.:a honda civic citromsárga

Ikarus 256 írta...

Nyugi, előbb-utóbb ideér. Kicsit örülnék, ha utóbb, mert gyorsan megy a pénzem... :-S

Andrew0807 írta...

Ma voltam az árkádban,de egyenlőre matchboxból még nyugi van.Hotwheelsből viszont már rengeteg 2009-es van.lesz 1-2 ami hozzá került mivel a atchbox is megcsinálta.PL.: VW T 181
AMC Javelin AMX...

Andrew0807 írta...

Ja igen még valami.Az expressz.hu-n van egy emberke aki igen jó áron adja a matchboxait.Én vettem tőle egy kenworth racing team-et(pepsi challange) 2400-ért hibátlan.Megígértem neki hogy ajánlom nektek Biatorbágyi és nagyon készséges.:)

Andrew0807 írta...

http://cgi.ebay.com/2009-Matchbox-40th-Anniv-Superfast-Sealed-B-Case-10ct_W0QQitemZ110350426350QQcmdZViewItemQQptZDiecast_Vehicles?hash=item110350426350&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A0%7C293%3A2%7C294%3A50#ebayphotohostin g


A teljes 2009 superfast sorozat.nem valami jó kép de ...

Ikarus 256 írta...

Köszi a linket. Jók az autók, de nem értem, hogy akkor most nem folytatódik a 2008-as Suprfast?

Névtelen írta...

Itt az egyik helikopter képe nem a tiéd?:
http://www.vatera.hu/matchbox_police_csoport_3_eredeti_mb_olcsobb_129092032.html

Ikarus 256 írta...

Tényleg az enyém volt, de megvette tőlem pár hete az eladó. Ezek szerint nem tetszett annak akinek vette.:-(

Andrew0807 írta...

http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=m38&_nkw=matchbox+40th+Anniversary

2009 superfast nagyobb képekkel(is)

Bog Zoo.
A flying bug nem érdekel már?

Névtelen írta...

Ikarus 256: Sejtettem, hogy a tiéd, ismerős volt a kép ;-) Szerintem azért vehette meg, hogy így egy ajándékkal könnyebben el tudná adni. De hogy Areh fotóit használja....

Andrew0807: De érdekel, csak elvoltam havazva, és nem nagyon volt ídőm reagálni az e-mailedre. Természetesen érdekel, de nem lenne gond, ha csak a jövő hónapban boltolnánk le? Mert a hónapban kicsit túlköltekeztem...

Névtelen írta...

Ikarus 256: Szerintem azért vehette meg, hogy egy ajándékkal könnyebben eltudná adni...

Andrew 0807: Természetesen érdekel még, de nem lenne gond, ha csak a jövő hónapban boltolnánk le? Mert sajnos egy kicsit túlköltekeztem....

Ikarus 256 írta...

Nem magának kellett a helikopter, hanem valaki másnak vette. Neki nem is tetszett az gép, de ezek szerint a másiknak sem kellett. Amúgy ő Rájen! :-)

Névtelen írta...

Jah :-)

Andrew0807 írta...

Bog Zoo:SEmmi gond én is kifogytam a pénzből de még így is mennék ha tudnék:)

Névtelen írta...

Oké, hát szerintem én sem tudok menni a börzére, majd fű alatt elintézzük ;-)